Агенцията на Европейския съюз за борба с прането на пари е

...
Агенцията на Европейския съюз за борба с прането на пари е
Коментари Харесай

Варненски евродепутат: От 120 млрд. евро годишно изпрани пари - успяваме да заловим и разкрием 21%

" Агенцията на Европейския съюз за битка с прането на пари е безусловно нова конструкция. Тя беше основана с пакета за битка с прането на пари и финансирането на тероризма. Аз съм и докладчик от страна на Европейския парламент по основаването на новата Европейска организация за битка с прането на пари. Тя би трябвало да се оправи с минусите в битката с прането на пари, които са очевидни в Европейския съюз. Само 1% от изпраните пари се залавят сега. А приказваме за стотици милиарди евро изпрани за година. Така че тази нова конструкция беше нужна. Тя ще има доста необятни функционалности и ще координира битката с прането на пари в целия Европейски съюз, тъй като сега нямахме подобен координационен орган ". Това разяснява в предаваенто " РеВизия " по NOVA News евродепутатът от ЕНП Емил Радев, обяснявайки функционалностите на новосъздадената агенция на Европейския съюз за битка с прането на пари.

По думите му досега звената за финансово разузнаване на всяка една страна членка са се борили по настрана с прането на пари. " Те обаче малко мъчно си взаимодействат между тях. А виждаме, че това закононарушение е естествено продължение на корупционни закононарушения, стопански закононарушения, данъчни закононарушения. Всички те станаха трансгранични. Обикновено са забъркани три, четири и повече страни членки. Затова е належащо битката с прането на пари да се координира на европейско равнище ", уточни евродепутатът. 

Той акцентира, че тази организация е основана с регламент на Европейски Съюз. " Така че - европейското законодателство ще има директно деяние и в националното право. Агенцията ще има доста необятни пълномощия. Например, тя ще може да поеме и ще поеме директен надзор над 40 банкови институции в целия Европейски съюз. Говорим за най-големите банки, които имат активност в над 6 страни членки и имат доста огромен оборот ", изясни Радев. 

Новата организация ще има пълномощия с изключение на във финансовия и в нефинансовия бранш. " Тя ще наблюдава спазването на целевите финансови наказания, които Европейския съюз постанова. Това е нова функционалност. Ще координира и звената за финансово разузнаване - така че ще има цялостен контрол над прането на пари и битката с финансирането на тероризма на европейско равнище. Вече ще има ясна съгласуваност и правила за всички страни членки ", акцентира евродепутатът. 

Според него в Европейски Съюз процентът на прането на пари е голям. " Примерно от едни 120 милиарда евро годишно изпрани пари - успяваме да заловим и разкрием 21%. Което е доста малко. А знаем, че когато престъпността генерира финансови средства, нормално тя ги употребява за финансиране на нова незаконна дейсност. И колкото по-бързо успеем да ударим финансовите потоци, които отиват към нарушителите, толкоз по-бързо ще се оправим и със самата престъпност. Особено с проведената престъпност. Така че - този нов орган е изключително нужен ", безапелационен е Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР